Uw huis heeft een woningpas!

Woningpas
Bent u al op de hoogte van de nieuwe “woningpas”? Vanaf 1/01/2019 heeft elke woning gelegen in Vlaanderen een digitaal ‘paspoort’. In dit paspoort staat alle (overheids)informatie van uw woning. Via woningpas.vlaanderen.be kan u het paspoort van uw woning terugvinden.
Een jaar geleden kondigden Vlaams minister van Wonen, Liebeth Homans (N-VA), van Energie, Bart Tommelein (Open VLD) en van Milieu, Joke Schauvliege (CD&V) de invoering van de woningpas aan.

Het is een gratis digitaal paspoort van uw woning, waar u als eigenaar alle beschikbare informatie over uw woning kan raadplegen. In de toekomst zullen eigenaars ook tips krijgen om de woning energiezuiniger te maken.

De beschikbare informatie zal stelselmatig worden uitgebreid. Voorlopig kan u er reeds administratieve informatie, de indeling, de ligging, het bodemattest en het EPC terugvinden.

Appartementen vanaf 2020

Het is de bedoeling dat de woningpas ook voor appartementen beschikbaar zal zijn, maar dit systeem staat nog niet helemaal op punt.
“We zijn nu gestart met woningen, maar op termijn wordt dit uitgebreid naar alle gebouwen”, aldus minister Schauvliege. Dat moet vanaf 2020 het geval zijn.

Informatie delen

In de toekomst zal u als eigenaar de informatie in de woningpas van uw eigendom kunnen delen met o.a. bouwpartners, notarissen, makelaars of zelf toekomstige kopers en huurders.
Vanaf volgend jaar zal u zelf ook facturen kunnen toevoegen aan de woningpas.

Kortom: een handige nieuwe tool om alle informatie over uw woning te ontdekken. Dit kan u via woningpas.vlaanderen.be.

Lees hier meer over de nieuwe woningpas.