2019 is coming… Wat verandert er in vastgoedland?

Nieuws in vastgoedland
Iedereen is in feeststemming, Kerstmis is gepasseerd en we kijken reikhalzend uit naar oudejaarsavond! Op 1 januari 2019 veranderen we van jaartal, maar wat verandert er allemaal in vastgoedland? Wij bundelen voor u de belangrijkste wijzigingen.

Woningpas

Elke woning krijgt een nieuw, gratis digitaal paspoort. Hier wordt alle beschikbare informatie van de woning (EPC, Keuringsattest van de elektrische installatie, stedenbouwkundige info, enz…) gebundeld. Dit zorgt ervoor dat kopers beter geïnformeerd zijn over de kwaliteit en de energiezuinigheid van de woning.

Nieuw jasje voor het EPC

Het EPC wordt in een nieuw jasje gestoken. Er zal worden gewerkt met energielabels (A+ (uitstekend) tot F (ondermaats)). Het document zal tevens meer informatie bevatten over hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden, wat deze ingrepen zullen kosten en welk label de woning naderhand zal krijgen.

Stabielere huurprijs

Een eigenaar mag de huur tijdens de duur van het huurcontract enkel nog jaarlijks indexeren (uitzonderingen zijn er wanneer de huurwaarde stijgt met min. 20% of indien er verbouwingswerken uitgevoerd zijn die de huurwaarde met min. 10% deden stijgen).
De opzegvergoedingen voor huurders van nieuwe contracten van korte termijn, worden gehalveerd.
De huurwaarborg stijgt van 2 naar 3 maanden.

Samensmelting van de verbeterings- en renovatiepremie

Had u vroeger ook veel moeite om uit te pluizen voor welke premie u in aanmerking kwam? Wel, het nieuwe, soepelere systeem zal voor meer duidelijkheid en transparantie zorgen.
Gezinnen met een lager inkomen hebben meer flexibiliteit om de premies aan te vragen en alleenstaande ouders komen gemakkelijker in aanmerking voor de tegemoetkomingen.

Extra premies

Uw oude stoof vervangen door een nieuw, energiezuiniger toestel? U krijgt hiervoor een premie van maximaal € 250. Een warmteboiler installeren? U ontvangt maximaal € 400.
De premies voor dakisolatie zullen wel dalen van €6/m2 naar €4/m2.

De energielening enkel nog voor sociale doelgroepen

Enkel sociale doelgroepen en verenigingen kunnen bij de Vlaamse Overheid nog een energielening, voor energiebesparende ingrepen zoal o.a. plaatsen van isolatie, hoogredementsglas, zonnepanelen, warmtepompen, enz…, afsluiten.

Vereenvoudigd appartementsrecht

U woont in een appartement? De nieuwe wet rond mede-eigendom moet het beheer van de gemeenschappelijke delen makkelijker maken.
De vereiste meerderheid van 3/4 meerderheid voor bepaalde beslissingen rond de gangen, lift, tuin, dak, enz… wordt omlaag gehaald naar 2/3 meerderheid.
Wettelijk verplichte werken zoals o.a. aanpassingen aan de lift en de brandveiligheid kunnen beslist worden met 50% + 1.
Verder zal het moeilijker worden om de afbraak en heropbouw van een appartementsgebouw blokkeren. Het is niet meer mogelijk dat 1 eigenaar dit tegenhoudt.

Als u meer informatie wil over deze aanpassingen, kan u steeds terecht bij één van onze medewerkers.